Unesco Geopark Schelde Delta

Foto © Nick Franken

Unesco Geopark Schelde Delta

Routes waarmee je het nieuwe Unesco Geopark Schelde Delta beleeft

Ons landschap wordt reeds 50 miljoen jaar gevormd en omgevormd door de Schelde en de zee. Vroeger door deze beiden zelf, tegenwoordig dikwijls door mensenhanden (lees: machines). Om de unieke, prachtige en leerrijke geologie over de hele wereld te koesteren, heeft Unesco het internationale keurmerk ‘geopark’ opgericht. Ieder geopark is uniek in z’n soort. Wandel of fiets mee doorheen ons landschap dat we delen met Zeeland en Noord-Brabant: welkom in Unesco Global Geopark Schelde Delta!

Oppervlakte

Oppervlakte

5.500 km2

Locatie

Waar

2 landen / 5 provincies

OERLAND

Tijdens de laatste ijstijd stond er geen water in de Noordzee. Dat gaf de wind vrij spel om zand weg te blazen en rivierduinen te creëren. Vandaar dat je je plots in een woestijn kan wanen in de Kalmthoutse Heide. of over een duin kan wandelen in Wetteren.

CUESTA

De Schelde stroomde eerst via de Vlaamse Vallei noordwaarts naar de Noordzee. Door het opvullen van de Vlaamse Vallei met zand tussen Maldegem en Stekene , maakte De Schelde een bocht, en stroomde via het doorbraakdal van Hoboken naar Antwerpen, om daar uiteindelijk via de huidige Oosterschelde verder te stromen op haar weg naar zee. In het Meetjesland bleef een cuesta (getuigenheuvel van een hier opduikende aardlaag) over, waaraan in de Drongengoedhoeve in Ursel de tentoonstelling ‘het geheim van de cuesta.’ gewijd is. Ook de vele kreken in het Meetjesland herinneren ons aan die periode.

ESTUARIUM

De getijden van de Noordzee ‘duwen’ en trekken’ het zoete en zilte water van De Schelde heen en weer, op en neer. Deze ‘dans’ noemen de aardrijkskundeleerkrachten een estuarium. Een van de gevolgen van het op en neer bewegen van het Scheldewater is haar getijdennatuur. Ontdek deze natuur tijdens een wandelroute in Het Zwin of tijdens een retourtje Gent-Antwerpen-Gent.

OVERSTROMEN

Een ander gevolg, meer bepaald van Noordwester stormvloeden vanaf de Noordzee, is dat de Schelde zo hoog komt te staan dat er overstromingsrisico is. Hiervoor heeft men in Nederland de Deltawerken gebouwd, en in Vlaanderen is men bezig met het Sigmaplan, ontdek bijvoorbeeld het gecontroleerde overstromingsgebied in Schellebele.

KASTELEN & GRAAFWERKEN

Ook oorlogen, verdedigingslinies, en kastelen hebben een invloed op ons landschap. Deze invloed kan je nog ontdekken op de Scheldekastelen fietsroute.
Daarnaast wordt een landschap ook gevormd door er in te werken: zie de kleiputten en de steenbakkerstunnels in Niel die je te voet of per fiets kan ontdekken, het donkmeer waar men turf uit stak in Berlare en de groeves zoals in Rumst.

CULINAIR

Laat ons de innerlijke mens niet vergeten. Overal in dit gebied zijn heerlijke streekgerechten, streekbieren en lokale producten die direct aan de bodem en het water verbonden zijn. Voor de liefhebbers is er zelfs een unieke paling fietsroute en een asperge fietsroute.

Wil je het landschap op een meer alternatieve manier ontdekken? Dan zijn onderstaande unieke routes echt iets voor jou:

Ontvang gratis wandel- en fietsinspiratie.